Imunski sistem pri športnikih z ekstremnimi obremenitvami

Imunski sistem pri športnikih z ekstremnimi obremenitvami

 

V zadnjih desetletjih je imunologija z napredkom športa in fizične aktivnosti pričela beležiti pogostost respiratornih obolenj pri športnikih. Pretreniranost in nezmerna telesna vadba, udejstvovanje v maratonih in drugih ekstremnih vzdržljivostnih tekmovanjih za rekreativne in profesionalne športnike so prisilili imunologe, da so resneje začeli raziskovati pozitivne in negativne učinke take vadbe. Ugotovljeno je bilo, da preforsirani športniki velikokrat zbolevajo za okužbami dihal, kar so povezali z imunodepresijo.

Poznana je dokumentirana raziskava, da se po maratonih okužbe dihal pojavijo 2-krat pogosteje v primerjavi z drugimi športniki s podobno pripravljenostjo, ki niso odtekli maratona. Ravno tako je raziskava pokazala, da je kar tretjina maratoncev zbolela v naslednjih 14 dneh po maratonu. Ni pa bilo ugotovljeno odstopanje med udeleženci, ki so pretekli mali maraton ali krajše razdalje. Odgovor na pojavljanje obolenj so našli v zmanjšanju koncentracije limfocitov v krvi in zmanjšanju Imunoglobina A (IgA).

Opaženo je bilo, da se to stanje, ki ga poimenujemo začasna imunodepresija in se običajno pojavlja po izjemnih naporih in traja le nekaj ur ali en dan, lahko podaljša tudi na nekaj tednov, npr. med pripravami. Med najpogostejše pokazatelje štejemo vneto grlo, kar pa v polovici primerov ni povezano z okužbo. Drugače pa je med dolgotrajni ekstremni napori, ki privedejo do resne imunodepresije in nastanka oportunističnih infekcij ali drugih resnejših obolenj.

Ponavljajoči se ekstremni napori v kratkem časovnem obdobju lahko privedejo do obremenitve določenih presnovnih funkcij, zmanjšajo odpornost organizma in povečajo občutljivost za okužbe. Mnogokrat se pozablja na važnost regeneracijskega obdobja in njegovo pomembnost, na katerega spremenljivost vplivajo tudi bolezni in okužbe v fazi inkubacije, poškodbe, celjenje ran, hormonsko neravnovesje in stres. Značilno je, da se v obdobju imunodepresije v telesu pojavi prizadetost procesa fagocitoze ali osnovnega naravnega obrambnega procesa v organizmu. Ravno zato se je potrebno pred ponavljajočimi ekstremnimi napori zavedati, da se s tem ne le zmanjša odzivnost imunskega sistema ampak tudi mnogokratno poveča verjetnost virusnega miokarditisa, avtoimunih in drugih revmatoloških obolenj.

šport1

Matic Renner, 3. mesto v skoku s palico, EP, Amsterdam 2016

Imunofan je prehransko dopolnilo.

Prehransko dopolnilo Imunofan je heksapeptid (spojina sestavljena iz šestih aminokislin) s strukturno formulo arginil-α-aspartil-lisil-valil-tirosil-arginin in natančno določenim zaporedjem aminokislin. Z njegovo sestavo so znastveniki poskušali posnemati naravni peptidni hormon imunosti timopoietin, ki ga v človeškem telesu proizvaja žleza priželjc.

Opozorila

Imunofana  ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunofan sprej le po posvetu z zdravnikom. Prehransko dopolnilo je primerno za otroke starejše od 2 let. Prehransko dopolnilo ni primerno za nosečnice. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

 

 

 

Akcijska cena 70 Eur!

Imunofan_akcija1
«
»
junij 12, 2017