Priporočeni jedilniki med kemoterapijo in napotki za pripravo hrane

Priporočeni jedilniki med kemoterapijo in napotki za pripravo hrane

Pri bolnikih z rakom in ima pomemben vpliv na izid zdravljenja tudi prehrana, ki lahko pomaga pri hitrejši rehabilitaciji po onkoloških obolenjih in pri zmanjšanju stranskih učinkov med kemoterapijo ali obsevanjem.   Zdrava prehrana zagotavlja dovolj tekočine, kalorij in hranilnih snovi za ohranjanje mišične mase in hidratacijo. Pomembno je, da telesu med kemoterapijo zagotovimo esencialne aminokisline, ki jih telo ne more sintetizirati samo in jih moramo zato nujno vnašati s pravilno izbrano prehrano.

K temu pripomore tudi prehransko dopolnilo Imunofan, ki je heksapeptid (spojina sestavljena iz šestih aminokislin) s strukturno formulo arginil-α-aspartil-lisil-valil-tirosil-arginin in natančno določenim zaporedjem aminokislin. Z njegovo sestavo so znanstveniki poskušali posnemati naravni peptidni hormon imunosti timopoietin, ki ga v človeškem telesu proizvaja žleza priželjc.

Imunofan je prehransko dopolnilo, ki pomaga pri ohranjanju imunskega sistema in služi kot učinkovita podpora pri zdravljenju raka in stanj z nizko imunsko odpornostjo.

Osnovni napotki  in primeri jedilnikov med kemoterapijo:

  1. Žita in izdelki iz žit:

– priporočeno je uporabljati samo kruh in testenine, ki so brez glutena;

– maksimalno zmanjšati vnos škroba v telo, saj se pretvori nazaj v glukozo in hrani tumorske celice.

– ne priporočajo se vse vrste svežega kruha, listnatega testa, sveže testo, kvas, vse vrste žita razen pražit, kot npr. navadno proso, in vsi proizvodi, ki povzročijo zakisanost organizma ( bela moka, testenine, kruh, piškoti, torte, pecivo s sadjem, kuhano testo, pečeno testo ).

  1. Zelenjava in zelenjavni izdelki

– priporočajo se vse vrste zelenjave, razen krompirja in paradižnika, saj povzročata zakisanost.

– če hrano, kot so sadje in zelenjava, prekuhamo, lahko povzroča zakisanost telesa, zato moramo biti pozorni na način priprave.

– zelenjava se lahko uporablja  kuhana ali pečena brez dodatkov vidne maščobe / olja. Poleg tega se lahko uporablja kot za vsak posamezni obrok v obliki solate z dodatkom majhnih količin hladno stisnjenega oljčnega olja.

– med kemoterapijo in nekaj časa po zaključku je priporočljivo, da svežo zelenjavo blanširate (sveža zelenjava lahko povzroči povečano izločanje kisline, ki obremenjuje poškodovano želodčno sluznico, ki jo povzroča kemoterapija);

– ne priporoča se vsa slana zelenjava v pločevinkah, zelenjavni ekstrakti za juhe, sušena/dehidrirana zelenjava, kislo zelje in vložena zelenjava.

  1. Sadje in sadni izdelki

– sadje uživamo v majhnih količinah zaradi visoke vsebnosti sladkorja.

– ne priporoča se sadje v pločevinkah, neolupljeno sadje, sadni sokovi s konzervansi in umetnimi sladili.

– med zdravljenjem z vitaminom B17 bi bilo potrebno v celoti izločiti iz uporabe vse  sadje, sladkorje in sladila.

– izogibati se oreščkom (orehi, lešniki, suhi ali praženi, brazilski orehi), ker povečujejo kislost telesa.

– dovoljeno je jesti mandlje vsak dan, saj delujejo bazično.

  1. Mleko in mlečni izdelki

– priporočajo se kefir, kislo mleko  ali skuta.

– priporočljivo je uživati kozjo sirotko in kozji mladi sir.

– ne priporočajo se mastni trdi in zreli siri, kajmak, mleko, kondenzirano mleko, fermentirani siri, jogurt.

  1. Meso, ribe, jajca

– priporoča se belo meso (piščanec, puran, raca, gos, zajec, ribe). Kosi perutnine naj bodo  iz prsnega dela. Uporabo rdečega mesa v prehrani je potrebno zmanjšati, ker niža pH telesa.

– ko gre za ribe, izberite tiste vrste z večjo količino CO-3 maščobnih kislin: krap, jezerska postrv, losos,  polenovka, sardele, tuna, skuša.

– ne priporoča se prekajeno meso, konzervirano meso in ribe, drobovina, suhomesnati proizvodi, vse vrste jajc, razen kokošjih.

– tudi kokošja jajca se priporoča uporabljati ne več kot do 2-krat na teden, medtem ko je beljak kuhanega jajca dovoljeno uživati dnevno.

– pri mesu je pomemben način tehnične in termične obdelave. Tehnična obdelava vključuje odstranitev vidne maščobe in kože (piščanec), razen če je piščanec krmljen z ekološko hrano.

– meso je potrebno toplotno obdelati s kuhanjem, dušenjem  v lastnem soku, brez dodatka vidne maščobe ali pečenjem v pečici, v aluminijasti foliji ali na papirju za peko.

– ne priporoča se cvrtje in praženje.

  1. Maščobe in olja

– osnovno pravilo je, da se izboljša okus hrane z začimbami in ne z maščobami. Vnos maščob je potrebno spraviti na minimum. Predpisana dietna hrana že vsebuje določeno količino maščob.

– ne priporočajo se rafinirana olja sončnice in oljne ogrščice.

– priporoča se uporabljati samo hladno stisnjeno oljčno olje v majhni količini.

– med kemoterapijo je priporočljivo jesti beli del slanine-salo (na Balkanu jo poznajo pod imenom sapunjara), saj se med procesom prebave pretvori v zaščitni sloj, ki premaže in zaščiti sluznico pred vplivi želodčne kisline.

  1. Pijače, začimbe in sladkarije

– priporočajo se pijače brez dodanega sladkorja, čaj, voda.

– vnos čiste pitne vode mora biti vsaj 1,5 l do 2 l na dan.

– sokovi iz sveže zelenjave imajo zelo alkalen učinek in so zato priporočljivi.

– priporočljiva je uporaba naravnih zelišč (origano, timijan, meta, bazilika, ingver, peteršilj …).

– zmanjšati vnos sadja, ki vsebuje fruktozo, ki hrani v tumorske celice.

– prepovedane so vse žgane pijače, vino, pivo, gazirane pijače (vključno z gazirano vodo), mineralna voda bogata z natrijem, močna črna kava ali ruski čaj.

– beli in rjavi sladkor, in vse vrste sladkarij, so prepovedani

  1. Priprava hrane:

– kuhanje, dušenje brez dodatka maščobe, žar, pečenje v aluminijasti foliji, seveda vse v svežem surovem stanju (sadje, solate).

– ne priporoča se cvrtje in praženje.

– režim prehrane predvideva, da imate v okviru dnevnih obrokov tri osnovne obroke (zajtrk, kosilo, večerja) in dva do tri prigrizke ali poobedke.

– razpored ob prehranjevanja je odvisen izključno od vaših obveznosti, navad in dejavnosti.

– razmik med obroki naj bo vsaj 2 uri in ne več kot 4 ure.

Na primer zajtrk ob 9h; prvi prigrizek ob 12h; kosilo ob 15h; drugi prigrizek ob 18h; večerja ob 21h; če je potrebno, tretji prigrizek ob 23h.

Glej še :  Prehrana med kemoterapijo in  zdravljenjem raka

Glej še:  Primer tedenskega menija med/pred ali po kemoterapiji

Opozorila

Imunofana  ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunofan sprej le po posvetu z zdravnikom.

Prehransko dopolnilo je primerno za otroke starejše od 2 let. Prehransko dopolnilo ni primerno za nosečnice.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Akcijska cena 70 Eur!

Imunofan_akcija1
«
»
junij 1, 2017