Ravnotežje organizma in stresni odziv pri športu

Ravnotežje organizma in stresni odziv pri športu

Višje, hitreje, močneje v današnjem času ni več dovolj. Nekoč je bilo važno sodelovati, danes je važno zmagati, če pa to za seboj potegne gledanost in medijsko prepoznavnost, še toliko bolje. Zmagovalce ekstremnih preizkušenj častimo (čeprav kratkotrajno), kot narodne junake, primer klenosti naroda, njegove neomajnosti in kot vzgled za mlajše rodove. Vendar pa se le malokrat v medijih pojavijo »posledice« uspešnih zgodb.

Ekstremni napori v športu prinašajo s seboj tudi ekstremne stresne obremenitve za organizem. Stres bi na kratko lahko označili kot stanje ogroženosti homestoaze. Homeostaza je fiziološki proces, navadno samoregulativna povrnitev organizma v stanje, preden je prišlo do sprememb v njegovi strukturi ali delovanju. Ker je sestavni del življenjskih procesov, homeostaza poskuša obnoviti motnje v delovanju samodejno, brez zavestnega namena osebka in urediti vse motnje, katerih povzročitelji so psihološki in fiziološki stresni dejavniki ali vplivi iz okolja.

adventure-1836601_1280

Med pretiranimi in dolgotrajni treningi in večetapnimi tekmovanji stresni odziv ne uspe nevtralizirati motnje in zato  postane kaotičen.

Stres je skupek biokemičnimi in fiziološkimi sprememb v organizmu, ki nam ga je narava dala z namenom, da bi se izboljšale naše možnosti za preživetje.

Kratkotrajen telesni napor povzroči kratkotrajen in šibek stresni odziv, ki povzroči ustrezno uravnavo v organizmu. S pravilnim odzivom organizma se ravnovesje povrne in dražljaj za stres izzveni in ne povzroča dolgotrajnega vpliva na organizem.

Pri dolgotrajnem telesnem naporu pa je lahko odziv organizma obraten. Med pretiranimi in dolgotrajni treningi in večetapnimi tekmovanji stresni odziv ne uspe nevtralizirati motnje in zato  postane kaotičen. S tem se  pojavijo razne oblike motenj, kot so hormonske, presnovne, ki največkrat nato preidejo v emocionalne, vedenjske in socialne motnje. Nenehni stres zahteva tudi velike količine dodatne energije. Zaradi spremenjenega delovanju vegetativnega živčevja in vpliva stresnih hormonov se lahko pojavijo bolezenske spremembe v presnovi.

stretching-498256_1280

S starostnimi procesi in večletno izpostavljenostjo kronični stresni obremenitvi in  slabšanjem fizioloških procesov telo ni več sposobno nevtralizirati stresne obremenitve.

Pri mladem zdravem človeku z močno homeostazo, brez kroničnih bolezni, je organizem sposoben v večji meri nevtralizirati kronično stresne obremenitve.

Precej drugačna pa je slika pri športnikih v zrelem življenjskem obdobju, ki so nagnjeni k pretiranim dolgotrajnim treningom z željo po podaljšanju aktivnega življenjskega sloga. S starostnimi procesi in večletno izpostavljenostjo kronični stresni obremenitvi in  slabšanjem fizioloških procesov telo ni več sposobno nevtralizirati stresne obremenitve. Zato lahko že najmanjša motnja pri takem športniku poruši njegov  imunski sistem. S tem se poveča možnost kroničnih obolenj, kot so koronarne okužbe, oportunistične infekcije, okužbe zgornjih dihal, diabetes in druge kronične vnetne bolezni in okužbe.

Glej še: IMUNSKI SISTEM PRI ŠPORTNIKIH Z EKSTREMNIMI OBREMENITVAMI

Glej še: IMUNSKA POMANJKLJIVOST – IMUNODEFICIENCA

KAJ JE IMUNOFAN?

Prehransko dopolnilo Imunofan je heksapeptid (spojina sestavljena iz šestih aminokislin) s strukturno formulo arginil-α-aspartil-lisil-valil-tirosil-arginin in natančno določenim zaporedjem aminokislin. Z njegovo sestavo so znanstveniki poskušali posnemati naravni peptidni hormon imunosti timopoietin, ki ga v človeškem telesu proizvaja žleza priželjc.

Opozorila

Imunofana  ne smejo jemati bolniki s presajenimi organi. Bolniki, ki prejemajo imunosupresivno zdravljenje, lahko jemljejo Imunofan sprej le po posvetu z zdravnikom. Prehransko dopolnilo je primerno za otroke starejše od 2 let. Prehransko dopolnilo ni primerno za nosečnice. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Akcijska cena 70 Eur!

Imunofan_akcija1
«
»
junij 13, 2017